Fråga 28: Vad har du för politiska åsikter?

IMG_5125

Missnöjda men passiva

Under Swenglish-projektet var det konservativt styre i både England och Sverige. Så gott som alla jag bodde hos var missnöjda med det politiska läget. Hade åsikter om vad som var fel och hur orättvist allt var. Hur de rika blev rikare och de fattigare fattigare. Men bara ett fåtal försökte göra något åt det.

”Jag önskar att jag engagerade mig mer egentligen. Vi lever ju i ett demokratiskt land. Jag tänker att man borde uttnyttja den rätten lite mer. Jag röstar sen tänker jag att ‘dom tar hand om det’.” – svensk ung kvinna

Gröna åsikter till vänster om mitten

Alla deltagare röstade i alla fall. Förutom en person i England som tyckte att systemet var korrupt. Bara två av deltagarna i England var politiskt aktiva, inte i något parti, men däremot deltog de regelbundet vid demonstrationer och uttryckte sina åsikter genom sin konstform. Det var också några stycken som aktivt hade valt en alternativ grön livsstil och i princip bara köpte ekologist och närodlat vilket kan betraktas som ett politiskt val. En majoritet av dem jag bodde hos i England röstade på The Green Party i senaste valet. 

I Sverige var det två personer som var partipolitiskt eller fackligt aktiva och två personer som var aktiva genom folkrörelser/gräsrotsrörelser. De jag bodde hos i Sverige hade generellt åsikter till vänster om mitten, men några röstade på måfå och var inte speciellt intresserade av politik överhuvudtaget. Den största utmaningen politiskt var att bo hos en kristdemokrat som dessutom tog med mig till kommunfullmäktige.

Medieskugga

Jag lärde mig att politik är mer grått än svartvitt. Eller mer regnbågsfärgat än svartvitt om en vill försöka vara positiv. Under mina år i England levde jag i medieskugga och följde inte med i nyheterna, varken i Sverige eller England. En befrielse å ena sidan, men å andra sidan har jag ett stort kunskapshål att fylla. För att kunna förbättra eller i alla fall diskutera något måste jag ju mer konkret veta vad som pågår.

Folk i England mer uppgivna

Om jag ska hårddra det så var folk i England något mer uppgivna och missnöjda med den politiska situationen medan folk i Sverige visserligen var missnöjda men inte lika uppgivna.

IN ENGLISH

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Tror du på Gud?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s