Fråga 27: Vad slösar du pengar på?

Engelsmän slösar pengar på öl, svenskar slösar pengar på mat

fiver

”Rundor”

Mer än hälften av Svenglish-deltagarna i England sa att de slösade pengar på öl. Krogrundor kan vara en fälla. Och då menas inte att hoppa från pub till pub utan att köpa ”laget runt”. Så här svarade en person jag bodde hos i England:

”…buying rounds in pubs, I more often get them in than not. When you go out you can’t measure how much you want to spend, because you drink in rounds. To have a £20 round on my hands makes me a bit anxious, no bloke wants to look like he’s not got enough money.”

I England är det vanligare än i Sverige att man köper ”rundor”. Att man turas om att köpa en drink till varje person vid bordet. Om man är fem personer och alla vill ha fem drinkar så jämnar det ju ut sig. Men oftast är det någon som försvinner eller så går alla efter två drinkar. Och nästa gång är det ett nytt sällskap eller så har man glömt vem som köpte vad.

Nyttig mat

Mer än hälften av Svenglish-deltagarna i Sverige sa att de slösade pengar på mat. Många syftade på att de ibland åt ute eller inte tittade på prislappen när de handlade. Att de gärna ville köpa mat med bra kvalité. Det var bara en person som uppgav att hen slösade pengar på öl, men två personer nämnde ”uteliv”. I England nämnde ett par stycken att de slösade pengar på choklad. Så här svarade en person jag bodde hos i Sverige:

”Mat, men att äta ute varje dag är ingen bra idé. Att äta bra och nyttigt, att inte äta mat som innehåller gifter. Jag köper närproducerat, det får kosta.”

Många svarade samma sak på frågan vad de slösade pengar på och vad de inte hade något emot att lägga pengar på. Förutom alkohol och mat nämnde några kläder och skönhetsprodukter. De som höll på med konstnärlig verksamhet eller hade någon annan passion hade inget emot att lägga pengar inom det området.

IN ENGLISH

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad har du för inställning till politik?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s