Fråga 26b: Vad har du för förhållande till naturen?

Projektvecka 18: Jag plockar lingon i en Småländsk skog

Projektvecka 18: Jag plockar lingon i en Småländsk skog

Ett andra hem. Lyckokänslor. Ett levande konstverk. Naturen hade stor betydelse för de flesta Svenglish-deltagarna. Men många uppgav att de alltför sällan vistades i naturen. Särskilt de som bodde i England.

En slags lekplats

Flera personer nämnde att de mådde dåligt om de inte fick komma ut i naturen en gång i veckan. De som bodde på landsbygden eller i utkanten av en stad hade i många fall valt att göra det just för naturens skull. Lugnet och tystnaden var viktiga faktorer. Något som är svårare att uppnå i storstan. Så här svarade en person som bodde i Stockholm:

”När jag var yngre var naturen bara där, jag klättrade i träd…  En gång frågade jag min mamma vad hon blev lycklig av och hon sa: ‘När jag hör en fågel som sjunger eller ser en vacker blomma.’ Då fattade jag inte alls. Nu kan jag uppskatta naturen på ett annat sätt, då såg man inte vad det var, det var bara en slags lekplats. Men jag har aldrig varit en friskus som hänger på mig svampkorgen och har bra kläder, det är inte riktigt jag.”

Naturdokumentärer kan kvitta

Några som bodde i Brighton räknade havet som sin natur. Det fanns också de som hade en annorlunda syn på naturen, så här svarade en Brightonbo:

”Jag är ”post-natur”… Jag är inget stort fan av naturdokumentärer, dom kan kvitta. Jag gillar katter och hundar, men vem gör inte det? Jag åker hellre till städer än till landsbygden.”

Att folk i England vistades mindre i naturen var inget som förvånade mig. Även när jag bodde i Stockholm var det sällan långt till ett skogsområde. Bär- och svampplockning var inget som folk i England var vana vid.

IN ENGLISH

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad slösar du pengar på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s