Fråga 26a: Vad gör du på fritiden?

IMG_1021Under Svenglish-projektet fick jag prova många nya fritidsaktiviteter eller hobbies. Gå på gym var en av dem. Som jag dock inte har fortsatt med …

Jag håller inte på med fritid eller hobby

Jag upplever ordet fritid som problematiskt. När jag gick i skolan pluggade jag alltid så mycket jag kunde. Nu skriver jag och uppträder så mycket jag kan eller sysslar med kultur i olika former. Samtidigt som jag pluggar lite. Ibland får jag betalt för det jag gör, ibland inte.

Jag har också svårt för ordet hobby. Jag skriver och det är mitt liv. Jag håller inte på med trädgårdsskötsel, matlagning, stickning, TV-tittande. Allt jag gör kopplas till mitt skrivande. Okej, jag joggar. Men då brukar jag öva dikter i huvudet. Okej, jag läser böcker, men oftast med motivet att lära mig något eller inspireras av något.

Jag håller inte på med fritid eller hobby. Förutom när jag träffar andra människor. Då kan jag titta på film. Fika. Hänga på puben. Snacka skit. Bara vara. Men många av mina relationer med vänner eller partners har gått ut på/går ut på att vara kreativa tillsammans och jobba med olika projekt.

Flytande gränser

Flera Svenglish-deltagare påpekade att om du skriver, spelar i band, målar eller gör något annat konstnärligt kan gränserna mellan jobb och fritid vara flytande. För vissa kanske det är en hobby att spela gitarr eller teater, för andra är det så mycket mer. Även om det är få som kan leva på sin konst är det många som ser skapandet som mer än en hobby. Likadant är det för de som håller på med idrott på högre nivå. Det är en passion. En livsstil.

Hur slappnar du av?

Jag behöver lära mig att slappna av mer även när jag är ensam. När jag frågade Svenglish-deltagarna hur de slappnade av, svarade flera att de tittade på TV eller film, läste, gick ut i naturen, gick på promenad, satte sig med en kopp te (bara engelsmän!), drack alkohol, rökte, duschade, tog ett bad (bara engelsmän!) eller lyssnade på musik.

Andra vek tvätt, kollade på kartor, spelade gitarr, spelade TV-spel, surfade på nätet, löste korsord, spelade alfapet med sig själv, sov, hängde med sina hundar, hånglade, skrev brev, yogade, tränade, pratade med vänner och smed planer. Några få lyssnade på avslappningsövningar eller mediterade. Och några nämnde att de aldrig slappnade av eller hade svårt för att göra det.

Fönstertittande som hobby

Utdrag ur Svenglish:

”Jag har alltid undrat vad folk gör med sin tid och sina liv. När jag var liten brukade jag och en kompis titta in genom våra klasskamraters fönster bara för att se vad de gjorde efter skolan. Vi visste liksom inte hur man skulle göra … Min kompis hade också oerhört svårt för att ”göra ingenting”. Även när hon var i 20-årsåldern ringde hon till mig och frågade vad jag gjorde på dagarna, men nu har hon barn och hinner väl inte tänka på vad hon gör.”

IN ENGLISH

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad har du för förhållande till naturen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s