Fråga 25: Hur mår du på en skala mellan 1 och 10?

IMG_4907Innan jag kom på idén med Svenglish-projektet var jag nere på 3,5 på ”lyckoskalan”. Jag kände mig förvirrad och visste inte vad jag skulle göra med mitt liv. Det vet jag fortfarande inte riktigt och jag känner mig fortfarande lite förvirrad, men jag har accepterat min situation. För det mesta är jag en 8:a nuförtiden. Jag behövde en stor förändring i livet, så jag bytte land, stad, umgänge, sysselsättning… Något drastiskt kanske, men det var nödvändigt.

Hur mår du på en skala mellan 1 och 10? Vilken knäpp fråga egentligen. Det var bara en av alla 30 Svenglish-deltagare som svarade ”Jag hatar den typen av frågor” och vägrade att svara. Hen, som bodde i England, var klok tycker jag. Klart att det inte går att mäta lycka eller mående på en skala. Men jag frågade ändå.

Så här svarade övriga personer i England:

5  6  6  7,5  8  8  8  8  8  8  8  8  8,5 samt ”8 eller 9 när jag mår bra, annars 5 eller 6”

Personerna i Sverige svarade:

6  6  6  7  7  7  7  7,5  8  8  8  8  9  10  10

Deltagarna fick räkna med både psykisk och fysisk hälsa, men det hänger ju ofta ihop. Fler än jag trodde hade någon gång pratat med kurator/terapeut/psykolog och/eller käkat lyckopiller. Enligt statistiken lider 1 av 4 både i England och Sverige av någon form av ångest eller depression. Även bland de som svarade 8 fanns det de som hade blivit diagnosticerade med depression. Jag frågade också folk vad som skulle krävas för att nå 10. En del saknade ett förhållande, några var missnöjda med sin karriär, andra kände sig allmänt stressade eller kände oro inför framtiden.

IN ENGLISH

Källor:

http://www.livlinan.org/psykisk-oh%C3%A4lsa/psykisk-oh%C3%A4lsa-och-diagnoser.html

http://www.mentalhealth.org.uk/help-information/mental-health-statistics/UK-worldwide

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad gör du på fritiden?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s