Fråga 17: Vill du ha barn?

IMG_5664

Ingen biologisk klocka

Tack vare Svenglish-projektet började jag tycka om barn på riktigt, men att skaffa egna inspirerades jag inte direkt till … Mest för att mina böcker och dikter är mina barn, och jag aldrig har känt det inuti, har aldrig haft en biologisk klocka som tickar. (Kanske ändras det när jag är 40, vem vet …) Hur som helst  är det roligt att vara på lekplatser och gunga, och att läsa högt ur böcker, men kanske inte varje dag …

Planerat och oplanerat

5 av 15 deltagare i England hade barn och siffrorna i Sverige var desamma. Men i England var det 1 som var bonusförälder och 1 som inte trodde att hon skulle bli förälder av medicinska skäl. Och 1 av 5 i Sverige hade inte alls planerat att skaffa barn.

”Det bara blev ju, jag visste inte ens om att jag var med barn …. Men nu skulle jag aldrig vilja va utan att ha barn. Om det inte blivit så kanske jag aldrig skaffat barn … Jag har aldrig haft en naturlig barnlängtan. Jag har inte velat ha barn eller familj på det sättet, så där som man borde va, som normen är. Men när jag väl blev gravid ville jag ha det här barnet vill varje pris.”

Konstnär istället för förälder

Av de 10 i England som inte hade barn var det bara 3 som ville ha barn, 4 var tveksamma och 3 sa direkt nej. I Sverige ville alla 10 som inte hade barn ha barn. Denna skillnad tror jag kan bero på att de som var tveksamma eller inte ville ha barn i England ofta var engagerade i olika kreativa projekt och/eller inte kände sig tillräckligt stabila.

En person i England sa så här om barnfrågan: ”När jag var 36 satte jag mig ner och tänkte igenom det; jag ville hellre vara en konstnär och lägga min kreativa energi på det.”

Det var dock 4 av 5 föräldrar i England och 1 av 5 föräldrar i Sverige som både var föräldrar och delvis höll på med konstnärlig verksamhet.

Villkorslös kärlek och hårt arbete

Jag frågade även de som hade barn vad det bästa och svåraste var med att vara förälder. Här är ett par av svaren:

”Det bästa är att de är roliga, vi skrattar mycket, de är båda väldigt gosiga, men de är tröttsamma, jag antar att det jämnar ut sig … De får en av förstå sina föräldrar bättre.” 

”Det är mycket svårare och mer komplicerat än vad jag trodde att det skulle vara. Jag var ganska fördömande mot mina egna föräldrar och sa att det var föräldrarnas fel, men jag har lärt mig mer nu … Det är mer oförutsägbart, det krävs mycket mer känslomässig intelligens … Ibland slår det mig att jag är den här stora figuren i någons liv, inte på ett egoistiskt sätt, men just att jag är så viktigt; jag är villkorslöst älskad, jag har inte upplevt det med någon annan, kanske med min mamma men det är komplicerat. Man älskar fortfarande varandra även om man sabbar grejer.” 

”Det känns som om det är en verklig kärlek, den är fullkomligt ovillkorlig. Man blir en bättre person, man förstår hur det känns att älska någon. Man lär sig en hel del om människor. Man lär sig att älska människor lite mer. Alla människor var goda från början, fulla av kärlek, sen blir de lite skruvade och förändrade av samhället …. Det svåraste är att det är hårt arbete. Man har inte så mycket tid. Och när man väl har barn kommer man oroa sig för dem resten av livet. Man känner sig mindre fri även om man förstår kärlek bättre. De kommer inte nödvändigtvis att älska dig tillbaka dock …”

Olika viljor

Av de som inte hade barn men ville ha barn var det flera som kände sig stressade över att de inte hade fått barn än. I vissa fall hängde det på att deras partner (både kvinnor och män) inte ville ha barn eller att de var singlar och började känna sig för gamla.

2 av föräldrarna i England och 2 av föräldrarna i Sverige var ensamstående, något de hade blandade känslor kring. 1 person i Sverige hade övervägt att skaffa barn själv, men inte känt sig tillräckligt driftig, och 1 person skulle lika gärna kunna adoptera som att ha egna barn.

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. De flesta är heterosexuella kvinnor, men det finns även med ett antal män och HBTQ-personer. Håll utkik efter nästa fråga: Vad betyder dina kompisar för dig? 

 IN ENGLISH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s