Fråga 16a: Hur ser du på förhållanden?

IMG_4532Your relationship status is 87 % complete.

Detta meddelade hälsas jag välkommen till när jag loggar in på Facebook. Tack Facebook, tack som fan. Det är bra att ni har koll. Det stämmer faktiskt. Jag skulle vilja påstå att jag är 87 % lycklig som singel, men det är nog inte det Facebook är ute efter. De vill bara att jag ska ta ställning: ”single” eller ”in a relationship”. Men det går ju att välja ”it’s complicated” också …

Tvåsamhetsnormen

De flesta singlar jag bodde med under Svenglish-projektet ville väldigt gärna träffa någon. Folk förutsätter för det mesta att man vill det när man är singel. Som att det normala tillståndet skulle vara att vara tvåsam. Mitt normala tillstånd är singel. Jag har haft tre mer eller mindre bra förhållanden och är öppen för att träffa någon igen, men det är inte något jag prioriterar eller aktivt letar efter. Händer det så händer det. En av projektdeltagarna, som hade sambo, men i perioder levde i en öppen relation, sa något jag tyckte var intressant:

”Jag är kritisk till tvåsamhetsnormen och vad den gör med människors liv, hur folk anpassar sig, att den relationen blir viktigare än allt annat. Många människor som blivit sambos försvinner ut i periferin och har slutat vara nära vänner. Jag önskar att folk ville ifrågasätta idealen mer istället för att göra de där anspråken och att ge upp sin självständighet./…/Jag tänker att det är väldigt olika vilka förhållanden som passar olika personer/…/varje människa måste ta reda på vad som är sant för den.”

Separata sovrum

Två av de tolv par jag bodde hos hade separata sovrum. Ett par i England och ett par i Sverige. Dels för att inte gå varandra på nerverna och dels för att de hade olika arbetstider och inte ville störa varandra. Jag och mitt ex i England hade samma arrangemang och fick ta mycket skit på grund av det, så jag skrev en dikt om det för några år sen. Klicka här för att läsa Same roof – different ceiling.

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad har du för syn på giftermål?

IN ENGLISH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s