Fråga 15: Vad har du för relation till din familj?

IMG_6529

Nyfiken på föräldrarna

Jag älskar att träffa mina kompisars föräldrar. Med det menar jag inte att jag vill umgås med dem; jag är mest nyfiken på vilka de är. Ibland känns det som om jag inte känner och förstår en person på ett djupare plan förrän jag träffat hens föräldrar. Det är som om något faller på plats. Förhållandet är också omvänt. Jag tycker inte att någon känner mig förrän den personen har träffat min familj.

Fly föräldrarna

Däremot tyckte jag att det var jätteskönt att flytta ifrån Nässjö efter gymnasiet och träffa folk som inte hade en aning om vilka mina föräldrar var. Jag ville slå mig fri och inte associeras med det trygga villalivet. Och själv vill jag verkligen inte döma någon efter hens föräldrar men när jag känt en kompis under en längre tid tycker jag att det är spännande att få träffa den personens familj. Hur vi än gör är vi oerhört präglade av våra familjeförhållanden.

Olika uppträdanden beroende på situation

Under Svenglish-projektet fick jag chansen att träffa några av deltagarnas föräldrar eller syskon. Ibland stämde inte bilden alls med var jag fick berättat för mig. Någon som utpekades som elak visade sig vara jättetrevlig, men det bevisar bara att personer kan uppträda på olika sätt beroende på vem de umgås med.

Pliktskyldiga besök

Bland svenskarna hade 12 av 15 kontakt med sina föräldrar varje vecka. Vissa pratade varje dag, andra gjorde pliktskyldiga besök en gång i veckan. Bland de jag bodde hos i England var det bara 5 av 15 som hade kontakt med sina föräldrar vecka, men det berodde mest på att 6 av 15 hade föräldrar som inte bodde i samma land eller inte längre var i livet. (Med kontakt menar jag röstsamtal eller fysisk träff; jag har inte tagit hänsyn till övrig kontakt via internet eftersom det är tveksamt om ett ”gilla” på Facebook kan räknas som kontakt.)

Bättre relationer med kompisar

Vad som är intressant är att en del personer som pratade med sina föräldrar flera gånger i veckan inte upplevde att de hade en nära relation till dem medan några som pratade med sin familj mer sällan beskrev relationen som mycket bra. Det fanns också de som helt hade brutit kontakten med en förälder eller ett syskon. Flera nämnde även att de hade bättre och djupare relationer med sina kompisar. (Jag har bortsett från kärlekspartners i den här frågan.)

”The bond that links your true family is not one of blood, but of respect and joy in reach other’s life. Rarely do members of one family grow up under the same roof.”

– Richard Bach

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad har du för syn på relationer, sex och giftemål?

 IN ENGLISH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s