Fråga 14: Vilket är ditt första barndomsminne?

IMG_1225Traumatiska minnen

10 av 15 personer i Sverige nämnde något mer eller mindre traumatiskt bland sina första minnen (alltifrån ett dödsfall till att bajsa på sig) men bara 4 av 15 personer i England delade med sig av traumatiska minnen.

Jag har ingen aning om vad det här beror på. Om jag hade haft med 30 helt andra människor i Svenglish-projektet kanske resultatet hade blivit tvärtom. Att svenskarna nämnde så många traumatiska grejer kanske berodde på att de kände sig mer förtroliga med mig eftersom vi pratade samma språk och växte upp i samma land.

Minnen från barnvagnen

Vad som förvånade mig var att ett tre personer (två  i Sverige, en i England) nämnde mycket tidiga minnen.

”Jag sitter i barnvagnen och får smaka godis för första gången och tänkte att ‘det här ska jag minnas’. Det var första gången jag kunde tänka så, jag måste varit 2-3 år. Jag har kommit ihåg hela livet att det här ska jag komma ihåg.”

”Mitt 2-årskalas. Jag tittar ut genom fönstret och ser farfar komma.”

”Jag låg i barnvagnen och pappa sjöng Batman-sången.”

Åldersfixering

Själv minns jag knappt ingenting före sex års ålder. Det är som om mitt liv startade när jag började lekis och det som hände innan det fanns inte riktigt. Jag hade en teori om att folk i England hade tidigare minnen eftersom de börjar skolan tidigare, men den teorin höll inte riktigt. Det var flera i Sverige som hade minnen från dagis till exempel. Däremot hade svenskarna mer koll på hur gamla de var när vissa saker inträffade.

Jag vet inte om folk är mer åldersfixerade i Sverige, men ibland verkar det så. I alla fall när man läser löpsedlar och det står ”29-årig kvinna” eller ”36-årig man” drabbades av det och det. I England är det, som jag upplevt det, inte lika vanligt att ålder får ett uppförstorat fokus i media.

Diffusa och detaljrika minnen

Många skrivövningar, på skrivarutbildningar och i böcker, går ut på att man ska beskriva sitt första barndomsminne. (Och ibland spetsa till det eller ljuga.) Svenglish-deltagarna återgav både diffusa och detaljrika minnen som inspirerade mig:

”Ljussken som rörde sig i taket”

”Åt tandkräm och tittade på King Kong på en svartvit TV.”

Mitt första minne

Lustigt nog minns jag en tant som besökte min dagmamma och berättade att hon haft sönder en kopp och sa att det är tråkigt att man bara minns de tråkiga sakerna … Men då var jag nog sju-åtta år. Mitt första minne är att jag leker med en vinröd portmonnä med dragkedja och att det ligger tjocka gula och röda färgkritor inuti och att jag befinner mig på en altan. Hur jag återfann portmonnän (bilden) får ni läsa om i boken när den nu kommer ut …

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad har du för relation till din familj? (Jag har valt att inte redovisa fråga 14b: ”Hur var din barndom?” eftersom deltagarna gav antigen alltför generella eller alltför privata svar.)

IN ENGLISH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s