Fråga 11b: Vad tycker du om skolsystemet?

taking kids to schoolJag fick inte följa med in i själva skolan under projektet, men jag följde många barn till skolan. I England finns det gott om  ”lollipop ladies” som stoppar bilarna och ser till att barnen kommer över gatan. När jag gick i skolan var det vi elever som fick turas om att vara ”trafikvärdar” när vi gick i sexan. Tror till och med att vi fick lite betalt för det.

Sweden_Grunge_Flag_by_think0Vad folk i Sverige tyckte om Sveriges skolsystem:

Det är bra upp till mellanstadiet sen tror jag att det är dåligt.

Den bästa skola jag gått på var en friskola trots att jag inte alls är för privatiseringen.

Jag tycker inte att man ska ha betyg i grundskolan, det är för mycket prestation för tidigt i livet. Sociala sammanhang spelar jättestor roll var man hamnar.

När jag gick i skolan var det väldigt bra för mig, men så ser det inte ut idag. Jag gick på en skola på landet där eleverna älskar skolan och sin lärare.

Det är föråldrat att sitta och lära sig saker utantill som till exempel årtal. Nu när vi har internet är det helt passé.

Det är så mycket kontroll och det är inte kontroll man ska ha.

Det känns som att elever inte mår bra. Man missar vad som driver människor att lära sig.

Bra, många bra lärare, bra läroplan, många bra människor inom skolan. Man vet ju hur folk sliter. Det är ett hästjobb de gör.

Jag tror vi är lite lata i Sverige faktiskt. Många andra europeiska länder har mycket tuffare skolor, men andra länder kommer inte längre ändå i arbetslivet.

Det finns för lite resurser. Behövs mer personal, mer vuxna om man tänker till skolmiljön. Lärarna får ta så mycket mer ansvar och får fokusera på mer än själva undervisningen.

Det skulle vara helt offentligt. Skolsystemet blir sämre av att det blir fler friskolor. Men man ska ändå ha valmöjlighet. Folk ska kunna rikta in sig på det de är duktiga på. Friskolor bygger på pengar, det blir en klassfråga.

Nivån är högre nu. Det är svårt att få hjälp för de barn som vill ha hjälp. För stora klasser. Redan från dagis ska allt utvärderas. Social kompetens fanns inte när jag var liten.

Det blir en klasskillnad att kunna byta skola.

Man ska tänka på alla ankungar i ankdammen, de som vill simma vid kanten ska få göra det och de som vill flaxa lite med vingarna ska få göra det. Om man inte orkar sitta 80 min på en mattelektion ska man inte behöva göra det utan hitta ett sätt som gör att man orkar.

Det är för likformigt och kravlöst från lärarhåll.

stgeorgeflag1Vad folk i England tyckte om Englands skolsystem: 

Jag lärde mig väldigt lite i skolan, men jag är säker på att skolan är mer intressant nu, man kan göra historia mer spännande till exempel. Internet är en grej.

Barn får inte chansen att utveckla sina talanger.

Gratis utbildning är en bra idé. Och även hemundervisning.

De är fängelser för barn. Om jag hade barn skulle jag undervisa dem hemma. Skolsystemet uppmuntrar mobbing. Skolor är farliga plaster.

Skolsystemet är ganska dåligt på det sättet att de fokuserar på att mäta allt och är besatta av att betygsätta även små barn.

Barn verkar ha lägre allmänbildning nu. Och instängdheten i England är ett stort problem jämfört med andra länder.

Att vara inlåst är det största problemet. Jag skulle hellre ut och resa och läsa böcker på egen hand.

Jag är nöjd med utbildningssystemet, men det börjar lida av nedskärningarna.

Utbildning borde vara en rättighet – inte ett privilegium.

Det sätter press på unga människor. Man är inlåst från det man är ung och blir testad och får olika betyg.

Det är jättebra. Folk klagar en massa, men det är bättre nu. Fast jag gillar inte att man ska behöva betala för allt.

Jag är missnöjd med skolsystemet, därför vill jag undervisa mina barn hemma. Barnen leds in i formell utbildning alldeles för tidigt, det är inte utformat för barnens bästa.

Jag gillade inte skolan, förstod inte meningen med det. Lärarna tog inte itu med mobbing.

Det blir bra när man kommer till universitetet, men jag gick ur grundskolan utan att kunna matte. Men nu är det bättre. MIn dotter har lärt sig mycket mer än mig.

Vår generation skulle tjäna på att lära sig mer praktiska saker.

Mina tankar

I England börjar barnen skolan när de är fyra år, i Sverige när de är sex år. I England har barnen skoluniform och kallar sina lärare för Mr och Mrs eller Miss. Förnamn används aldrig. Skolorna är oftast omringade av höga staket och låsta grindar. Inte så konstigt att några i England refererade till skolan som ett fängelse och att känna sig inlåst. Flera föredrog ju hemundervisning. Men jag tror ändå inte att det är så mycket striktare än i Sverige. De skolor jag har besökt (i samband med poesiprojekt) i England har varit fulla av tjo och tjim.

Det är lustigt att det bara var svenskar som tog upp klassfrågan. Personligen tror jag det beror på att i England är klasskillnaderna mellan skolor en del av vardagen (vilket kom fram när jag bodde hos folk och som jag även har skrivit om i boken), men att det är först på senare år som det verkligen har börjat märkas i Sverige i och med privatiseringar och besparingar. Flera av de som hade småbarn hade ångest inför skolstarten och att välja rätt skola.

Förut tänkte jag att OM jag mot förmodan får barn skulle jag absolut inte vilja att de gick i engelsk skola. Jag ville att de skulle växa upp i Sverige och gå i svensk skola för att jag kände till hur allt funkade. Vilken trångsynthet tänker jag nu. Jag vet inte alls hur det funkar i Sverige längre. Det är 24 år sen jag började skolan. Det är lätt att säga att det var bättre förr. Jag tror att mycket att har blivit roligare och modernare, men samtidigt är det skrämmande att just klassfrågan har börjat spela så stor roll. Både vad det gäller privatskolor och storlek på klasser!

Den här frågan syftar på grundskolan. Fråga 11a handlade om universitetsutbildning och då var folk mer positiva.

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad gör du om ett, fem och tio år?

IN ENGLISH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s