Fråga 8d: Hur hemmastadd är du i din bostad?

IMG_5644Under Svenglish bodde jag på många olika sätt. Jag bodde hos ensamstående, sambos och familjer. Jag bodde i alltifrån tjusiga villor till hus som höll på att falla ihop. En vecka bodde jag i husvagn, en annan vecka bodde jag i kollektiv. Jag sov på golv, på kökssoffor och i gästsängar.

Var jag kände mig mest hemma berodde ofta på vem jag bodde hos. Men ibland var det själva miljön som jag fastnade för. Jag kände mig väldigt hemma i rummet på bilden ovan där jag bodde under vecka 3 och ville helst stanna där och strunta i resten av projektet. Trots att det inte fanns någon centralvärme. Det berodde mycket på att möblerna påminde mig om min farmors hus och det fanns så mycket yta. Och jag kunde både höra och känna doften av havet. Min värd bodde två våningar under mig, hon hade ett helt hus för sig själv eftersom det skulle renoveras och säljas.

Nu bor jag själv för första gången i mitt liv och känner mig redan hemmastadd i min nya lya. (Även om jag ibland glömmer i vilket skåp mina tallrikar bor.) Bland de projektdeltagare som bodde ensamma fanns det två olika läger. Å ena sidan var det de som inte kände sig särskilt hemmastadda trots att de ägde sina lägenheter och fick ha det som de ville. De kände sig snarare ensamma eller till och med mörkrädda. Å andra sidan fanns det de (två svenskar faktiskt) som sa ”min hem är min borg” och hade svårt att tänka sig att dela med andra. I England var det många som delade hus med främlingar och trots att detta skapade en del konflikter strävade de inte efter att bo ensamma. Dels på grund av ekonomin så klart, men också för att de faktiskt ville ha sällskap.

Ett par familjer och en del sambos jag bodde hos kopplade ihop att känna sig hemma med hur mycket de hade renoverat eller ”fixat” i sitt hus. Två olika mammor sa att de skulle känna sig mer hemma om de hade ett eget rum där de hade plats för sina egna projekt. (Precis som Virgina Woolf tjatade om!) Någon kände sig hemma på grund av sin skivsamling och sina möbler. För mig är det ofta detaljer eller en viss stämning som gör att jag känner mig hemma. Det kan räcka med en plansch av Axl Rose på väggen.

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad är du mest stolt över i ditt hem?

IN ENGLISH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s