Projektvecka 2 – Återbesök: Ölfestival på Internationella Kvinnodagen

IMG_5284Jag minns internationella kvinnodagen förra året väldigt väl. Då bodde jag hos projektperson nummer 2 (i England) och hon tog med mig till en ölfestival på stadshuset i Hove.

IMG_5285

Det ingick ett glas i inträdesavgiften och man kunde välja storlek på glaset: pint (56,8cl) eller half pint (28,4cl) , men man kunde även bli serverad third of a pint om man bara ville ha ett smakprov. Glaset var inte bara en souvenir utan även den bägare man blev serverad i resten av kvällen.

Jag trodde knappt mina ögon. Vi befann oss i samma lokal där jag hade jobbat extra som valvärd när det var kommunval, men nu var öl-och cidertunnor uppradade längs väggarna istället för valurnor. Men ingen musik spelas och alla lampor var tända och ljuset var lika skarpt som om vi var på konferens. Ingen festivalstämning direkt.

Vid sextiden var de flesta besökarna män mellan 50 och 70 år som nickade överlägset där de stod och smuttade på sina ales i jakten på den perfekta pinten. Ett par timmar senare hade alla besserwissers gått hem och lokalen kryllade av 20-30-åringar som drack bara för att bli fulla även om det förekom att man bytte glas med varandra. Då och då smög det sig in en kommentar om smaken i konversationen. De flesta verkade välja öl efter namnet: Kama Citra, Snake Slayer och Nightmare var bara tre av hundratals sorter. Andra var ute efter ölen med den högsta alkoholhalten.

Ölfestivalen var en starkt mansdominerad tillställning. Det fanns inte många kvinnor i rummet som uttalade sig om de olika ale-sorterna. Både i England och Sverige har jag varit med om att främst något äldre personer blivit förvånade över att jag velat ha öl istället för vin eller en drink på krogen.

Visst har tiderna förändrats, men i den äldre generationen finns det de som rynkar på näsan om en tjej beställer en pint öl. Jag var på ett informellt jobbmöte med en manlig kollega och personen vi träffade frågade vad vi ville ha att dricka. Pint of Harveys (en ale) sa min kollega och jag sa att jag ville ha samma. Då tittade personen som bjöd på mig och sa half pint? Som om jag inte fick dricka en hel öl för att jag var tjej. Tänk om en tjej i Sverige skulle vara tvungen att beställa en ”liten stark” istället för ”en stor stark”, men ölen i Sverige är ju mindre till att börja med (40 eller 50cl).

Jag säger inte att det är bra att tjejer dricker lika mycket som killar nuförtiden, men det är inte rätt att anta att en tjej dricker en viss dryck och en viss mängd bara för att hon är tjej. Och samma sak gäller för killar. Jag har träffat killar som mot slutet av kvällen bara vill ha en half pint, men inte vågat beställa det för att det är inte tillräckligt macho att dricka en liten öl.

IN ENGLISH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s