Fråga 5: Var har du rest?

Colombia. Vietnam. Sydafrika. Grekland. Danmark.

Länderna ovan är bara ett fåtal exempel på var de 30 personer jag bodde hos hade rest. Baserat på samtalen med mina studiesubjekt kan jag dra slutsatsen att människor i England och människor i Sverige är lika beresta. Allihop hade rest till minst ett annat land i Europa. Ungefär hälften av svenskarna och hälften av de engelska personerna hade någon gång varit utanför Europa. De flesta skulle kunna tänka sig att bo utomlands i kortare eller längre perioder, men inte många skulle vilja bosätta sig utomlands permanent.

Det är inte särskilt intressant att rabbla upp alla länder man besökt. Det intressanta är vad man har lärt sig av andra kulturer. Ett weekend-break på ett hotell ger inte lika mycket som att bo en vecka hemma hos en familj eller umgås med lokalbefolkningen.

Under Svenglish fick jag nya insikter till och med när jag bodde hos folk i min egen hemkommun. Jag trodde att jag visste allt om svensk matkultur, men jag fick lära mig att man kan ha banan i färssåsen och ost på pannkakorna. Det kan man inte läsa om i turistkatalogerna. Kanske för att det inte är typiskt svenskt. Men jag är ute efter det otypiska! Att åka till London och dricka te är tråkigt. Men att bli hembjuden till en Londonbo och dricka turkiskt kaffe är spännande.

När jag var i Barcelona för att fira min 29-årsdag blev jag stressad av att springa runt och fotografera sevärdheter som jag läst om i guideboken. Aldrig mer! Det bästa med Barcelona-resan var när jag började prata med ett par spanska killar på mitt hostel. De bodde utanför stan men hade tagit in på vandrarhemmet för att kunna gå ut och festa i storstan. Efter fem minuters samtal över en öl lärde jag mig mer om Barcelona än vad jag gjort under två dagars sightseeing.

Det är skillnad på att semestra och att resa. Om man semestrar och bara vill koppla av gör det inget om man bara ser ett hotell, en pool och någon gammal kyrka. Men för att verkligen resa måste man bekanta sig med människorna på platsen där man befinner sig. Ganska uppenbart. Inte alltid så lätt dock …

IN ENGLISH

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med 15 personer i England och 15 personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad betyder språket för dig?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s